joi, 3 noiembrie 2016

primul din mica saptamana: concertul de lauta



VINERI 4 Noiembrie 2016, 19:00sala POD, 

Vineri 4 noiembrie, 19:00
Casa de Cultura a Studentilor din Bucuresti
Sala POD (etaj 4)

CONCERT DE LAUTA


Constantin Lazăr
- Lăuta renascentista și barocă 
Născut la Iași a urmat cursurile Academiei de Arte „George Enescu” – Iaşi, Facultatea de Interpretare Muzicală, specialitatea chitară clasică în perioada 1992 – 1997. Actualmente este profesor de chitară şi muzică de cameră la Colegiul Naţional de Artă „ Octav Băncilă” – Iaşi.
A început studiul lăutei în 2006, an în care şi-a achiziţionat primul instrument – o lăută renascentistă cu opt coruri, copie după un model original Vendelio Venere 1592 (Bologna), realizată de lutierul Gyorgy Lorinczi - Târgu Mureş.
Constantin Lazăr a susţinut recitaluri în ţară şi în străinătate cu programe ce includ lucrări din creaţia unor compozitori – majoritatea lautişti - ce au activat de-a lungul întregului secol XVI.
A participat la cursurile master susţinute la Bucureşti de cunoscutul lautist şi profesor de la Conservatorul de Muzică Veche „Schola Cantorum” din Basel, Hopkinson Smith, în toamna anului 2009 si in primavara lui 2012. A participat, de asemenea, la cursul master tinut de cunoscutul lautist american Paul O’Dette la Bratislava in cadrul Festivalului de chitara clasica „J. K. Mertz” – iunie 2014.
Nicolae Szekely - Lăuta, vihuela și guiterne (chitara renascentistă)

Pasiunea pentru muzică îl călăuzeşte spre chitara clasică, astfel că în 1980 devine autodidact şi studiază intens repertoriul acestui instrument. Participă la numeroase festivaluri şi spectacole studenţeşti, iar în 1987 câştigă locul I la Festivalul Naţional de Chitară Clasică de la Sinaia. În toamna aceluiaşi an, susţine un recital la Ateneul Român. De profesie inginer metalurg (dar şi poet – membru în Uniunea Scriitorilor din România din anul 2001, cu 6 cărţi publicate), după 1988 se stabileşte în Hunedoara, unde continuă preocupările pentru muzică, învăţând şi pe alţii arta cântatului la chitară (câţiva dintre elevii săi se remarcă la mai multe festivaluri de gen din ţară). 
În anii 90, cu ocazia festivalului „Zilele Chitarei Clasice”, întâlneşte pentru prima oară lăuta prin participarea unui duo de lăută, din Belgia. Prin grupul „Huniadi Cantores” ajunge să cunoască vihuela. După un an, îşi comandă și o lăută, mai apoi o vihuelă proprie (construite de lutierul – Gyorgy Lorinczi din Tg.Mureș), instrumente care îi acaparează întreaga pasiune pentru muzică. Studiază intens repertoriul pentru lăută şi vihuela, și este activ la festivalurile medievale din ţară, participă şi la un master-class cu Hopkinson Smith, care îi dezvăluie din tainele tehnicii, speciale, a acestor instrumente. Susţine recitaluri de muzică renascentistă în diferite locații, în special Cetăți, săli de muzee, biserici: Cetatea Neamțului, Castelul Corvinilor, Biserica Fortificată de la Biertan, Casa de Cultură a Studenților din București, Cetatea Râșnovului, Turnul Bastionului din Cluj, Biserica Evanghelică Mediaș etc.Lumea muzicală a lui Nicolae Szekely persistă în repertoriul medieval şi renascentist, de o bogăţie şi profunzime nebănuite. Autori ca Francesco da Milano, Enriquez Valderrabano, Miguel Fuenllana, Luis Milan, Pierre Ataingnant, Diego Pisador, John Dowland, Hans Gerle, Hans Judenkoenig, H. Newsidler, Alonso Mudarra, Francesco Spinacino, sunt doar câţiva din imensa literatură pentru lăută şi vihuela. Alături de o impresionantă colecție de instrumenete vechi ca tip (Lăută, vhiuelă, arhilăută, chitară renascentistă, chitară barocă, chitară romantică), construite de același lutier din Tg.Mureș, Nicolae Szekely mai are mandolină, cobză, harpă gotică, fluiere, caval, tilincă, nai, blockflote, flaut, bans (flaut de bambus indian), kalimba și sansula (instrumente originare din Africa de Sud, vechi de mii de ani), și multe altele, chiar și un set de... tobe ! Muzica este una singură, spune el. ”Nu am nici o vină că există atâtea instrumente”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu