joi, 29 octombrie 2015

TREI PARALE sosesc cu Brumar la Mica Saptamana de Muzica Veche

1 noiembrie, 19:00
Casa de Cultura a Studentilor din Bucuresti
Sala MARE (etaj 2)

TREI PARALE
Bucuresti
Ciobanul care si-a pierdut oile

Beatrice Iordan – voce, cobza
Daniel Pop - voce, fluiere, caval, dramba
Mihai Balabas - vioara
George Stefan Kudor - contrabas, percutii
Florin Iordan – fluiere, caval, cimpoi, titera, cobza, contra, lider

Trei parale grupează orășeni atrași de muzicile vechi specifice spațiului românesc. 
Grupul beneficiază de o documentare minuțioasa în domeniul culturii muzicale tradiționale, un rol important în acest sens avându-l Florin Iordan, etnomuzicolog în cadrul Muzeului Țăranului Român din București. De asemenea, în alcătuirea repertoriului sau conturarea stilului interpretativ, membrii formației se bazează pe folosirea unor modalități de cunoaştere cum ar fi expedițiile prin sate și lucrul cu diverși muzicanți bătrâni, audierea unor înregistrări vechi de teren realizate de Constantin Brăiloiu sau Bela Bartok, documentarea din diverse volume de folclor muzical, studiul unor transcripţii de secol al XIX-lea (A. Pann, G. Ucenescu, D. Vulpian, etc.). 
Formația a devenit cunoscută prin programul Bazar, o reconstituire a muzicilor urbane românești de secol XVIII și XIX. O parte din muzica acestui program a fost înregistrată şi publicată pe două CD intitulate, de asemenea, Bazar (în 2008 și 2012). Trei parale a concertat în ţară la numeroase festivaluri medievale (Sighisoara, Mediaş, Braşov, Iaşi) şi de muzică veche (Bucureşti, Miercurea Ciuc), la festivaluri de jazz (Green Hours International Jazz Fest) şi world-music (Sibiu) şi la festivaluri dedicate muzicii clasice (Festivalul muzicii românești, Filarmonica Iași 2012). De asemenea formaţia a participat la câteva festivaluri în străinătate:Langenfeld, Germania 2013, Tel Aviv-Israel 2012, Miskolc-Ungaria 2012, Istanbul-Turcia 2011, Budapesta-Ungaria 2011, Lublin-Polonia 2010.

Programul ce va fi prezentat se numeste
CIOBANUL CARE SI-A PIERDUT OILE

Prin proiectul Ciobanul care și-a pierdut oile grupul Trei parale propune publicului contemporan o întoarcere în lumea intimă a satului românesc. Adunând experiența celor mai bine de 10 ani de existență și a muncii la proiectul Bazar, o colecție importantă de instrumente și multă pasiune, formația dorește să renască sonoritățile deosebite și puternice ale lumii vechii țărănești. Programul esteo încercare de a regăsi muzicile pierdute ale Românei rurale prin doine, balade, cântece pastorale și melodii de joc. Membrii formației vor cânta la felurite fluiere, simple sau mai speciale: (caval, tilincă, fluier gemănat) la cimpoi, drâmbă, țiteră, cobză, contră, gordună, dobă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu